Månedsarkiv: september 2015

Fransk LANDGRYDE

Du skal bruge: Olie // 4 kålpølser // 4 spsk mel // 800 g kyllingeoverlår // 3 fed hvidløg // 1½ dl hvidvin // 6-7 dl god kyllingefond // 4-6 friske timianstilke // 2 laurbærblade // 6 hele peberkorn // 300 g grønne linser // evt. lidt salt

Vend kyllingekødet i melet så det er dækket på alle sider og del pølserne over i tre. Varm olien op i en højsidet pande eller en gryde og brun først pølserne og dernæst kyllingen af på alle sider. Tilsæt hvidløg og hvidvin og lad det spilkoge i et halvt minuts tid. Tilsæt nu kyllingefond, timian, laurbærblade og peberkorn, læg låg på og lad retten simre i en halv time. Derefter tilsættes de grønne linser og retten simrer færdig i ca. en halv time under låg, eller indtil linserne er møre. Smag til med salt, men vær varsom da pølserne i forvejen salter meget. 
Server retten rygende varm med et stykke godt brød til at suge den gode sauce.

INSTA Moments, september 2015

Jeg har efterhånden overhovedet ikke lagt skjul på at jeg er vild med alle efterårs månederne, og især september, hvor det begynder at blive mærkere, naturen begynder at ændre udseende og det for alvor bliver tid til indehygge, med alt hvad der hører til. Det er slet ikke til at forstå at september allerede er forbi, og jeg kan blive helt trist ved tanken om at den første af de 3 efterårs måneder allerede er forgangen.

Men når jeg så sidder og lave dette indlæg med alle Instagram-billederne fra september, kan jeg alligevel ikke lade være med at smile, for jeg har jo nået alle de ting jeg gerne ville, og der er blevet efterårs-hygget på livet løs!

I september har jeg endelig fået gang i nogle flere DIY-projekter. Det er både blevet til filtblade, hybenkranse & hjemmelavede duftlys. Der er også blevet lavet kreative ting i køkkenet, hvor der blandt andet er blevet fremtryllet en sensommer tærte, brombærmarmelade og æbleboller.

Jeg er også kommet rigtig godt i gang med læsningen igen, og er snart klar med en boganbefaling, for efterårets første bog: “Det sidste brev fra din elsker”. Jeg har nydt min fine regnfrakke og gummistøvler, de dage hvor efterårsvejret har vist sig fra sin, ikke så pæne side og gået en dejlig tur i skoven med en dejlig veninde. Sidst men ikke mindst, har jeg virkelig nydt alle de lækre råvarer som efteråret byder på: figner, æbler, brombær og ikke mindst vores egne, fine, små gulerødder <3

Jeg håber I ha haft en helt igennem fantastisk september måned!

DIY – Æbler & Lys

Dette DIY-projekt er et af de meget nemme, men det pynter så super fint ude på altanen på de mørke aftener, og det er et alternativ til græskarmændene, som jeg stadig synes er en lille smule for tidligt. Men med dette lille projekt, kan man byde sine gæster velkommen med lys og hygge!

Du skal bruge: En zinkspand eller balje // vand // røde æbler // lyseholdere der kan flyde // fyrfadslys

Fyld baljen/spanden næsten op med vand. Kom æbler i og fyld herefter de flydende glas, og fyrfadslys i. Voila! 

FIERY RED

Her til eftermiddag var min kæreste, mine forældre og jeg, kørt et smut til Gråsten for at gå en tur i slotsparken. Jeg elsker at komme derud om efteråret, når alt begynder at blive rødt, gult og orange. Vi var dog en del tidligere ude i år, end sidste år, så det var begrænset hvor meget der havde fået efterårs”frakken” på, men der var dog nogle enkelte træer og buske der stod i de smukkeste flammende røde farver.

Vejret i weekenden har været fuldstændig fantastisk, og derfor kunne vi også sagtens nære os uden jakke. Det er en skøn tid, nu her hvor solen stadig kan varme op over de 20 grader, men luften stadig er en lille smule kølig mod huden.

Dagens outfit: Støvler, ASOS HER // Kjole, Soft Rebels  // Halstørklæde, Bon’a Parte HER

Nu er jeg hoppet i mit hyggetøj, der er lavet et krus chai latte, tæppet er fundet frem, og nu skal der læses lidt i “Det sidste brev fra din elsker”, mens jeg spiser resterne af den lækre sensommertærte, som var desserten i fredags.

Kan I have en rigtig skøn eftermiddag! <3

Det gode søndagsbrød #9

“Nemme koldhævede boller”

Du skal bruge (10 stk): 15 g gær // 5 dl koldt vand // 2 tsk salt // 1 spsk honning // 1 spsk olie // 1½ dl hørfrø // 1½ dl sesamfrø // 3 dl havregryn // 7-10 dl hvedemel // sammenpisket æg til pensling

  • Rør gæren ud i en smule af vandet. Når det er opløst tilsættes resten af vandet, salt og honning. Rør de tørre ingredienser i til en jævn, men ret klistret dej.
  • Dæk den til med et viskestykke eller film og stil den i køleskabet natten over (el. min. 6 timer).
  • Med to skeer ‘formes’ 10 boller og sættes på en bageplade med bagepapir, de må godt trykkes lidt flade.
  • Pensl med sammenpisket æg
  • Bag dem i ovnen på 200 grader i omkring 20 min. eller til de er lysebrune og lyder hule, når man vender dem om og banker let på bunden.

DIY – Duftlys

Jeg har jo som sagt besøg af mine forældre i denne weekend, så i morges stod min mor og jeg tidligt op, for at hygge os med et rigtig hygge-DIY-projekt. Vi ville nemlig prøve at lave vores egne duftlys til de mørke efterårsdage:

Du skal bruge:

  • lysvoks
  • væge på fod
  • En eller flere æteriske olier
  • En lysbeholder i glas med en diameter på mellem 6 og 8 cm. (Brug evt. et gammelt sylteglas)
  • En ske
  • En træspatel
  • Et ildfast målebæger
  • Lim
  • En saks

Sådan laver du et duftlys:

  1. Vej lysvoksen op i et ildfast målebæger.
  2. Smelt lysvoksen ved lav varme, rør indimellem. Voksen kan også smeltes i mikrobølgeovn, ved lav intensitet.
  3. Lim vægen fast i bunden af lysbeholderen.
  4. Rul toppen af vægen om en pind/træspatel, der hviler på lysbeholderens kanter, så vægen holdes på plads.
  5. Når lysvoksen er smeltet og klar tages den af varmen.
  6. Efter et par minutter tilsættes den ønskede duft, bland duften godt med voksen.
  7. Hæld forsigtigt voksen i lysbeholderen.
  8. Lyset størkner på et par timer.
  9. Klip vægen til så den er ca. 5 mm, hvorefter lyset er klar til brug.
  10. Tænd lyset og hyg dig! <3

Sensommer TÆRTE

Denne her tærte har jeg faktisk tænkt på at lave i riiiigtig lang tid. Nu er der endelig en anledning, nemlig at mine forældre kommer på besøg. Det er 3-4 forskellige opskrifter jeg har blandet lidt sammen, og resultatet blev fuldstændig som jeg gerne ville have det – en smuk tærte med masser af lækre sensommerbær.

Tærtebund: 200 g. mel // 100 g. flormelis // 20 g æggeblomme // 2 tsk. vaniljesukker // 100 blødt smør // 75 g. mørk chokolade (70%)

Bland alle ingredienser sammen i en skål, og ælt det godt sammen med hænderne. Kom dejen i en plastpose og kom den på køl i ca. ½ time inden udrulning. 

Rul dejen forholdsvis tyndt ud på et meldrysset bord, og kom dejen over i en tærteform (gerne med løs bund), formen skal ikke smøres. Bag tærtedejen blindt (med f.eks. tørrede kikærter) i ca. 8 min. ved 170 grader, fjern herefter kikærterne og bag tærtedejen yderligere ca. 8-10 min. til bunden er gylden og sprød. 

Hak chokolden fint og smelt det over vandbad. Når alt chokolade er smeltet, pensles den afkølede bund med chokolade, og bunden sættes herefter på køl. Imens laves hindbærfromagen. 

Hindbærfromage: 200 g friske eller optøede hindbær // 50 g flormelis // 1 spsk vaniljesukker // 5 bl. husblas // ½ l. fløde

Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i minimum ½ time. Kom hindbær, flormelis og vaniljesukker i en lille gryde og mos det lidt sammen med hænderne. Varm det op til ca. 70 grader.

Vrid husblassen fri for vand og kom den op til den varme hindbær blanding. Rør godt rundt, så man sikre sig at husblassen smalter. Stil blandingen ved stuetemperatur mens du pisker fløden til skum. 

Nu kommes ca. 1/3 af fløden op til den stadig godt lun hindbærmasse, og der piskes kraftigt. Nu hældes hindbærblandingen over i skål til flødeskummet, og det vendes forsigtigt sammen med en dejskraber, til massen er ensartet. Hæld hindbærformagen i tærtebunden så det næsten når op til kanten, sæt husholdningsfilm over kagen og sæt den på køl i minimum 4 timer. 

Anretning: friske brombær // friske hindbær // friske blåbær // evt. lidt flormelis

Tag kagen ud af køleskabet og pynt den med de friske, skyllede bær. Giv den evt. et drys med flormelis. 

FIGS & Apples

I dag har den stået på rengøring af hele lejligheden, samt lidt indkøb. Nogle ting kan jeg simpelthen bare ikke stå for når jeg er ude og handle: smukke blomster & sjove og specielle frugter og grøntsager. I dag købte jeg de smukke smukke kålblomster, som har de mest fantastiske farver, og er tilpas anderledes til at jeg bare måtte købe dem.

Når det er efterår, har jeg en kæmpe svaghed for flotte røde æbler som pynter godt hjemme i frugtkurven, men der er mange andre ting der ofte hopper ned i indkøbskurven, selvom det måske ikke helt var meningen: kål, svampe, figner, bær, græskar &rodfrugter er mange af de ting der er et overflod af i vores køleskab gennem hele efteråret, fordi det bare er nogle skønne ingredienser!

Æblerne er ikke kun købt for at de skal spises, men også fordi de skal bruges til et lille DIY-projekt, her i weekenden.

Kan I have en rigtig dejlig aften <3

COSY Afternoon

I går da jeg kom hjem fra arbejde smed jeg mig ind på sofaen med pude, tæppe, chai latte & lidt hjemmebag. Jeg var ikke helt på toppen – min hals gjorde ondt, jeg havde mavepine og havde en forfærdelig hovedpine, så det var rart med lidt afslapning foran fjernsynet.

Hen ad eftermiddagen da hovedpinen var ved at aftage, gik jeg igang med denne måneds bog “Det sidste brev fra din elsker” af Jojo Moyes. På min efterårsliste, var et af punkterne jo, at jeg gerne ville have gang i min læsning igen, og derved også få læst minimum 1 bog pr. måned, så det var fint lige at komme godt igang med den!

I dag er det helt andre planer jeg her for, der skal nemlig gøres rent i hele hytten, vaskes tøj og så skal begge altaner have den sidste tur. Der udover skal jeg have handlet ind til weekenden, for der kommer mine forældre nemlig på besøg <3