
Forrige lørdag holdte jeg fødselsdag for min familie hjemme hos mine forældre. For det første har vi ikke så meget plads, så vi kan have max 4 gæster ad gangen, og for det andet er det nemmere at vi er 2 der skal køre nordpå i stedet for at der er 15 der skal køre ned til os. Vi havde besluttet at vi ville invitere folk til klokken 7, så vi kunne hygge med noget lækkert hjemmelavet tapas. Som i kan se bestod det af en masse lækre oste, små boller, knækbrød, kiks, pølser, skinker og andre lækkerier. Nedenfor har jeg valgt 3 opskrifter som jeg vil anbefale man selv giver sig i kast med, næste gang man selv skal lave tapas.
FILLOCIGARER – du skal bruge: 250 g oksefars // 1 spsk olivenolie // 1 løg // 1 fed hvidløg // 2 tsk oregano // 2 tsk mynte // 75 g fetaost // 2-4 ark filodej // salt og peber // 75 g smeltet smør DIP: 2,5 dl græsk yoghurt // 1 fed hvidløg // 1-2 tsk citronsaft // salt & peber // evt. friskhakket mynte
Steg oksefars af på en pande i lidt olie sammen med hakket løg, hvidløg, oregano, mynte salt & peber. Lad det stege ved middel varme i 5 minutter. Nu skal kødblandingen op i en minihakker eller foodprocessor og blendes sammen med feta. Til blandingen på køl i minimum 1 time. Læg et ark filodej ud på bordet og pensel det med smeltet smør. Del arket i rektangler (ca. 16 x 20 cm) og fordel en skefuld kød langs den korte side af hver dejfirkant. Rul dejen omkring fyldet én gang, fold enderne op, pensel kanterne med smør og rul dejen helt sammen (samme princip som når man laver forårsruller). Gentag indtil al fyldet er brugt. Læg rullerne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensel dem med smeltet smør og bag rullerne ved 220 grader i ca. 20 minutter til de er sprøde og gyldne. Serveres sammen med dippen mens de stadig er lune
Rør alle ingredienserne sammen til dippen, smag til og justér med list ekstra af det ene eller det andet

For mig må tapas godt være en blanding af det klassiske som oste og pølser, men der må også rigtig gerne være nogle elementer som man ikke normalt støder på når man får en traditionel tapas. Denne gang var det i form af filocigarer, ostekiks og kyllingesalat, håber opskrifterne kan bruges næste gang i planlægger at holde tapasaften eller hvis man bare trænger til en lille happer en lørdag eftermiddag

OSTEKIKS – du skal bruge: 250 g smør // 250 g hvedemel // 1 tsk cayennepeber // 1 tsk paprika (mild) // 200 g revet parmesan // 1 æg (+ 1 til pensling) KYLLINGESALAT – du skal bruge: 4 kogte kyllingebryst // 6-8 skiver bacon // toppene af 4 forårsløg // ½ bakke champignon // salt & peber // 2 store spsk skyr // 2 store spsk mayonnaise // 1-2 tsk citronsaft
Mel, krydderier og ost blandes og smuldres med smørret. Dejen samles med æg og hviler på køl i en times tid. Så rulles den relativt tyndt ud på et melet bord og udstikkes til “småkager” som pensles med lidt æg og bages ved 180 grader til let gyldne, ca 8 minutter.
Steg bacon sprød på en pande eller i ovnen og stil til afkøling. Imens skæres den kolde kylling i små tern og blandes med finsnittet forårsløg, champignon i små tern og den nu afkølede bacon i små strimler. Herefter skal det blandes sammen med mayonnaise, skyr, salt & peber og citronsaft. Smag til undervejs og tilsæt evt. mere skyr og mayonnaise hvis i gerne vil have den en lille smule mere cremet. Kom kyllingesalaten i en skål og pynt med friskhakket forårsløg