

I Pinsen havde vi besøg af min familie på min fars side. De kom lørdag eftermiddag og overnattede til søndag. Til desserten lørdag aften havde jeg valgt at lave til lækkert isbord med 5 forskellige slags hjemmelavet is, masser af pynt og karamelsauce. Jeg synes det var en hyggelig måde at spise dessert på – folk bestemte selv hvad de ville have og hvordan desserten skulle pyntes og jeg tror det var en ret stor succes. Der er selvfølgelig rigtig meget arbejde i det og det kræver at man har en ismaskine (eller er så heldig at kunne låne en), men det er alt arbejdet værd! Nedenfor får I opskrifterne på de 5 slags is der blev serveret på mit isbord:
Opskrift på grundisen: 1 vaniljestang // 1 økologisk citron // 3½ dl piskefløde // 3½ dl sødmælk // 150 g sukker // 6 æggeblommer
Kom kornene fra vaniljestangen i en gryde sammen med en skive skræl fra citronen på størrelse med en finger, mælk og fløde. Lad det koge op og pisk imens sukker og æggeblommer sammen til en cremet æggesnaps. Kom nu 1/3 af mælkeblandingen op i æggemassen mens der stadig piskes godt. Herefter kommes det hele tilbage i gryden hvor det skal have varme under omrøring i ca. 10 min. indtil det tykner en smule – det må ikke koge! Stil blandingen på køl inden det køres på ismaskinen


Variation 1 – Vaniljeis med 3 slags chokolade: 1 portion grundis // 50 g mørk chokolade // 50 g mælkechokolade + 25 g til pynt // 50 g hvid chokolade + 25 g til pynt
Når ismassen er kold kommes den på ismaskinen hvor det kører i 25-30 minutter. Imens hakkes 50 g af hver slags chokolade, som kommes i den næsten færdigkørte ismasse. Kom isen i en beholder og stil den på frys i minimum 2 timer. Smelt 25 g mørk- og 25 g hvid chokolade. Kom det i hver deres sprøjtepose og dekorer toppen af isen med den smeltede chokolade – her er det sprøjtet ud i lange striber, inden isen igen sættes på frys

Variation 2 – Stikkelsbær is: 1 portion grundis // 300 g friske eller optøede stikkelsbær // 1 dl mælk
Blend stikkelsbær sammen med mælken og passér massen igennem en finmasket sigte. Bland saften sammen med den afkølede ismasse inden den køres på ismaskinen
Variation 3 – Chokolade is: 1 portion grundis // 200 g god mørk chokolade + 25 g til pynt
Smelt chokoladen over vandbad og bland den forsigtigt sammen med en varme ismasse. Når iscremen er ensartet sættes den på køl. Når den er helt kold køres den på ismaskinen
Variation 4 – Daim is: 1 portion grundis // 100 g daimkugler
Den kolde ismasse køres på ismaskinen indtil den er næsten færdig, herefter tilsættes 75 g daimkugler (eller flere) og isen køres færdig. Kom isen i en beholder og drys med de resterende daimkugler inden den sættes på frys

Rabarber sorbet: 500 g rabarber // 1 liter vand // 200 g sukker // 1½ past. æggehvide // 30 g flormelis
Rengør rabarberne og skær den i små stykker. Kom rabarber, vand og sukker i en gryde og kog det i 10 minutter, stil på køl og passér herefter igennem en sigte. Stil rabarbersaften på køl inden den køres på ismaskinen. Pisk æggehviderne luftige sammen med flormelis til en tyk marengs, tilsæt den i ismaskinen ca. 10 minutter før sorbeten er færdigkørt. Kom sorbeten på frys
ALLE SLAGS IS HAR GODT AF AT STÅ VED STUETEMPERATUR I CA. 30 MINUTTER INDEN DEN SERVERES
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Som sagt skal der selvfølgelig også være noget at pynte desserten med, så derfor havde jeg lavet karamelsauce, små kyskager og lavet karameliseret hvid chokolade. Der udover var der forskellig krymmel og lækre friske bær
Karameliseret hvid chokolade: 250 g hvid chokolade i god kvalitet
Hak den hvide chokolade og kom den i et ildfast fad. Sæt det i ovnen ved 120 grader i godt og vel 1 time. Hvert 10. minut skal der røres rundt i chokoladen. Massen begynder at klumpe en smule, det skal den gøre så bliv ikke bekymret ;) Efter en god time i ovnen er den karameliserede hvide chokolade færdig. Hæld chokoladen ud op et stykke bagepapir og lad det køle helt af. Det kan være nødvendigt at presse chokoladen en lille smule sammen, så man får et stort stykke man senere kan brække små stykker af. Opbevar chokoladen på køl i en lufttæt beholder


Små kyskager: 100 g æggehvider // 100 g sukker // 100 g flormelis
Pisk æggehvider sammen med sukkeret til en sej marengs. Sigt flormelisen i marengsen og vend forsigtigt rundt – stop når den er ensartet! Tilsæt evt. frugtfarve og kom massen i en sprøjtepose med en lille tyl. På en bageplade med bagepapir sprøjtes små kager ud, som skal lufttørre i ca. 30 minutter inden de bages 15-20 minutter i en 120 grader varm ovn. Jeg synes de er bedst når der stadig er en lille smule “tyggegummi” i midten. Opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt beholder
Karamelsauce: 2 dl piskefløde // 1 dl sukker // 1 dl sirup // 100 g smør // 1 tsk vaniljesukker
Bland fløde, sukker, smør, sirup og vaniljesukker i en gryde. Lad massen koge til den bliver tyk og lysebrun – det tager ca. 30 minutter. Kom karamelsaucen på et rengjort glas og opbevar ved stuetemperatur

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥